De voordelen van luchtdicht bouwen

Naast het energiezuinige karakter en het vergroten van de voorzieningszekerheid van onze fossiele energie heeft luchtdicht bouwen ook voor u een aantal voordelen namelijk:

 • Het draagt bij aan de duurzaamheid van uw woning. 
 • Het verhoogt het comfort van uw woning. 
 • Het binnenklimaat van uw woning wordt stukken aangenamer omdat uw woning gewoon beter geïsoleerd is.
  Daarnaast worden door middel van luchtdicht bouwen vochtproblemen voorkomen.
   
 • Doordat uw woning energiezuiniger is geworden, zult u dit merken aan uw energierekening. U gaat minder energie verbruiken, waardoor uw energielasten aanzienlijk zullen verlagen. 
 • Door middel van luchtdicht bouwen wordt gezorgd voor een beter geïsoleerde woning, wat ten goede komt voor de waardevermeerdering van uw woning. 
 • Aangezien uw woning geen naden en kieren heeft, omdat deze luchtdicht gebouwd is, heeft het ook meteen een geluidswerende werking. U zult minder overlast hebben van uw omgeving en andersom is dit natuurlijk ook het geval. 

Van normale woning naar PassiefHuis of Nulwoning 
Het nieuwe bouwen heeft tot gevolg dat de kloof tussen de huidige “standaard” woningen steeds kleiner wordt ten opzichte van Passiefhuizen en Nulwoningen. Een passiefhuis is een woning die voldoet aan de eisen van het speciale certificaat waarin onder andere staat dat het huis niet meer dan 15 kWh/m2 per jaar mag verbruiken voor ruimteverwarming. Een Nulwoning is een woning die evenveel energie produceert als dat hij verbruikt. Bij dit soort woningen wordt energie opgewekt door middel van zonnecellen en windturbines. De bouwkosten van dit soort woningen ligt wel 10 tot 25% hoger dan bij standaard woningen, maar op den duur verdient dit zichzelf terug omdat de woningen zeer energiezuinig zijn.

Voor een gezond en comfortabel binnenklimaat zijn er verschillende zaken van belang: de temperatuur moet aangenaam zijn, er moet voldoende daglicht aanwezig zijn en de luchtkwaliteit moet goed zijn.


Passiefhuis
Staat voor een specifieke constructiestandaard voor luchtdichte gebouwen met een hoge isolatiewaarde, een goed comfortabel binnenklimaat gedurende winter zowel als zomer, zonder traditioneel verwarmings- of koelsysteem. Dit betekent dat een haardroger een passiefhuis van 100 m² zou kunnen verwarmen.

BENG
Wil volgens het overheidsbeleid zeggen dat de EPC bijna nul is [bron: Nationaal Plan Bijna-Energie Neutrale Gebouwen]. Het beleid is er op gericht dat wettelijke energieprestatie-eisen per 1 januari 2021 zullen gelden, zodat nieuwe gebouwen en nieuwbouwwoningen bijna-energieneutraal zijn. De eisen wordt echter niet meer in een EPC-waarde uitgedrukt, maar in de zogenoemde BENG-eisen.

NUL-energie woning
Is een huis die met een normaal leefpatroon en normaal comfort over een heel jaar gezien evenveel energie gebruikt als dat het zelf opwekt.

Kernwaarden

 • Passief huis (label/keurmerk)
 • 54% minder CO2 uitstoot
 • Snel bouwsysteem
 • Uitstekende thermische prestaties
 • Woning heeft hoge waardevastheid
 • Gezond om in te wonen!
Deel deze pagina